Sunday, January 28, 2007

MIKOR alakulhat ki a sérülés?

Az oxigénhiányos állapot, amely károsítja a központi idegrendszert létrejöhet a méhen belül, a szülés alatt és a születés utáni időszakban. Az így kialakult sérülések oka lehet vérzés, ciszta, agykamra-tágulat stb.. A kórkép gyűjtőneve infantilis cerebral paresis (rövidítve ICP v. CP).

A szakember számára ma éppoly felelősség annak megállapítása, hogy a csecsemő egészséges-e, nem fenyegeti–e a kóros fejlődés veszélye, mint a kórfolyamat felismerése és azonosítása.A felesleges várakozás, a bizonytalanságból eredő időhúzás ma a korai kezeléssel elérhető eredmény rovására történik (dr. Katona Ferenc 1990).

Ma már a korai életkorban is lehetséges magas színvonalú klinikai diagnózis és viszonylag pontos, kimondottan anatómiai diagnózis elkészítése.

A konduktív pedagógia szakértői és intézményei, a magyarországi konduktív nevelési hálózat igénybe vehető a veszélyeztetett csecsemők mozgásfejlődését illető tanácsadására és ha a szülő is igényli, lehetőség van a konduktív nevelés megkezdésére.

Ebben az összeállításban Ön megismerheti azt, hogy a korai konduktív nevelés mennyire meghatározó a későbbi fejlődés szempontjából. Megtudhatja, hogy a szűréssel, tanácsadással és a nem megfelelő fejlődés korai felismerésével és a fejlesztéssel megelőzhetők az észlelési, mozgásos és gondolkodásfejlődési problémák.